28 September, 2006

Milliyet'in ekonomi sayfasındaki haberimiz


Fındık üreticisine destek için internette buluştular

Bloglararası fındık birliği

Blogger'lar (internet günlükçüleri), görevden alınan Ordu Emniyet Müdür Vekili Rıdvan Güler'e ve üreticilere destek için internette 'Fındık Zamanı' hareketini başlattı

ÜNSAL EREKE

İnternette blog (günlük) yazıları yazan Oya Kayacan, Ordu Emniyet Müdür Vekili Rıdvan Güler'in görevden alınmasına tepki olarak başlattığı 'Fındık Zamanı' adlı hareket büyüyerek 'Bloglararası Fındık Birliği'ne dönüştü. 'Fındık için güçbirliği' kararı ile internette çeşitli ev yemeği tarifleri yayımlayan blog (günlük) siteleri aynı çatı altında toplandı. Hareketin amacı 'fındık mağdurlarına destek' olarak açıklandı.
Kayacan'ın kendi sitesinde 9 Ağustos 2006'da yayımladığı 'Çorbada tuz' başlıklı yazısındaki, ("Anamı alan kadı, kime şikayet edeyim? desem uyar mı? Not: Fındığımızı tüketmek için kampanya açsak mı? Herbirimiz evimize en az birer kilo fındık alsak mı? Fındık Ye çağrısı yapsak mı? Çorbada tuzumuz olsa olmaz mı?") çağrıya gelen yanıtlarla başlayan hareket, fındıklı yemeklerin tariflerini yayımlayan 'http://finduklutarifler.blogspot.com' sitesini yarattı. Tariflerin sayısı 100'ü geçince, bir kitap çıkartılmasına karar verildi. Kitabın geliri ile fındık bölgesinde yoksul öğrencilere yardım edilecek. Daha sonra da Bizim Fındık Çocukları adıyla bir dernek kurulacak.

Üreticiye destek
Hareketin öncülerinden Oya Kayacan, nasıl harekete geçtiğini şöyle anlattı:
"Fındık haberlerini vatandaş olarak yakından takip ettim. Ordu'daki fındık mitinginde üreticinin üzerine yürümeyi reddettiği için görevden alınan Ordu Emniyet Müdür Vekili Güler'in insanların üzerine tazyikli su ve biber gazı püskürtmediği için görevden alınmasına üzüldüm. Kendisine destek için kendi çapımda harekete geçmeyi düşündüm."
Kayacan, birliğin oluşumunu da şöyle anlattı:
"Fındıklı yemek tariflerimizle açtığımız fındık yolumuz özellikle reklam ve pazarlama bloglarının bizi desteklemesiyle büyüdü. Şu anda bütün günlükçüler kendi alanlarına göre fındığı araştırıyor. Yemek tarifleriyle, reklamcı ve pazarlamacı arkadaşlarımız da ekonomik boyutuyla fındığın önemini anlatıyorlar. Ortak amaç fındık mağdurlarına destek."

Tarifler toplanıyor
Siteye fındıkla ilgili yemek tarifi gönderenler, not olarak 'Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim yoktur' diye yazıyor.
Sitede bulunan bazı fındıklı yemeklerin isimleri şöyle: Fındıklı kahverengi pilav, fındıklı makarna, fındıklı kızarmış rokalı pesto, fındık, nohut ve pırasalı patlıcan dolması, fındıklı fındık köfte, fındıklı beşamel soslu lazanya, fındıklı cacık, fındıklı taratorlu börülce salatası, süzme yoğurtlu, vişneli ve fındıklı graten.

1 comment:

laleninbahcesi said...

merhabalar.ben İstanbulda yaşayan,bir fındık üreticisiyim,mitingde Ordudaydım,yaşananlar,çok kötüydü.Mitinge katılımmın az olması için yaylalarda şenlik düzenlenmişti ama şenlikler boş kaldı.Atadan ,dededen fındık üreticisiyiz,ama bu seneki gibi bir sene yaşamadık.Yaptığımız masrafı bile kurtarmayan bir fiat aldık bu sene,kim bir milyon lira kazanmak için iki milyon lira harcar.Anlaşılamayan bir şey de türkiye ihracatının dörtte birini fındık kapsamakta.Ve dünya fındık ihtiyacının %80i Türkiye tarafından karşılanmakta.Çikolatanın ana maddesi kakaodan sonra fındıktır,ABD bademi bunun yerine koymak istediyse de başarısız olmuştur.Hal böyleyken,fındık üreticisine yapılan bu anlamsız politikanın geriye dönüşü nasıl olacaktır,bilinmez,umarım insanlarımız en az zararla kaaptır bu seneyi.Çalışmalarınızdan bir arkadaşımın maili yoluyla haberdar oldum,kendi sitemde de sizden bahsedip bağlantı vereceğim.Tüm fındık üreticileri adına teşekkürler