20 November, 2006

Patelma


Annemin minik tarif defterinde tam amacıma uygun bir "teyze" tarifine rastladım. Eşit miktarda elma ve patates içeren bu fındıklı tatlıya, iki kelimeyi harmanlayarak "patelma" adını verdim. Bu tarifin en güzel yanı alt katmanının keke çok benzemesi. Patatesin verdiği doku ile irmik birleşince aynı kek gibi oldu. Tabii içinde un bulunmadığı için, unsuz kek tarifi arayanlara alternatif teşkil edebilir.

Tabanı için:
-3 adet yumurta
-1 bardak toz şeker
-75 gr tereyağ
-1 çay bardağı irmik
-6 orta boy haşlanmış patates
-1 paket kabartma tozu
-1 su bardağı fındık

Üstü için:
-4 elma
-4 kaşık toz şeker
-tarçın
-1 paket kremşanti
-kremşanti için 1 bardak süt

Yumurtalar ve şeker iyice çırpıldıktan sonra yumuşak tereyağ ve irmikle karıştırılır. Patatesler ezilerek püre haline getirilir, karışıma eklenir. Son olarak kabartma tozu ve iri çekilmiş fındık da ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan harç yağlanmış orta boy bir borcama dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Patatesli taban pişerken elmalar soyulur, rendelenir ve şeker ile pişirilir. Tarçını eklenir ve soğumaya alınır.

Patatesli tabanın üzerine önce elmalı harç sonra da soğuk sütle hazırlanmış kremşanti serilir ve servis edene kadar buzdolabında bekletilir. Kremşanti kullanmak istemeyenler, vanilyalı puding ve elma karışımını patatesli harç üzerine döşeyerek daha hafif bir lezzet elde edebilir.

OK

Kimin tarifi?

1 comment:

hanimiş said...

Benim tarifim :)