03 November, 2006

Sebze İçli Fındıklı Karışık Sarma

Karışık dolmalarda her zaman iç aynı ama doldurulan malzeme farklı olur. Bu tarif için tam tersi söz konusu. Fındık baş aktör olmak üzere üç çeşit iç hazırladım, kıymalı-balkabaklı-mantarlı.

Kıymalı iç: klasik etli dolma içi, 150 gr kıyma, 1 soğan, 1 bardak pirinç ve bulgur karışımı, kuru nane, maydanoz, tuz, biber, 1 bardak su.

Balkabaklı iç : 3 kaşık fındık yağı, 1/2 bardak iri kıyılmış fındık, 1,5 bardak balkabağı rendesi, 1 büyük soğan kıyılmış, 1/2 çay bardağı pirinç, 1 çay bardağı iri bulgur, 1 kasık salça, dereotu, maydanoz, tuz, biber.

Mantarlı iç : 2 kaşık fındık yağı, 1/4 bardak iri kıyılmış fındık, 8 adet küçük doğranmış mantar, 1 soğan, 1/2 çay bardağı pirinç, 1/2 çay bardağı bulgur, salça, maydanoz, tuz, biber.

Her iki sebzeli içi hazırlarken aynı metodu kullandım. Etli içte olduğu gibi su katmak istemediğim için önce yağı kızdırıp fındıkları biraz çevirdikten sonra sebzeleri ekleyip soteledim. Altını kapatıp tuzunu ekledim. Suyunu salan sebzelere pirinç ve bulguru, soğuduktan sonra da soğanını ilave ettim. Böylece dolma piştiğinde sebzeler hala şekillerini korumuş, yumuşayıp püre gibi olmamıştı.

Bu dolmayı zeytinyağlı yapabileceğiniz gibi etli olarak da pişirebilirsiniz. O halde, çabuk pişen kuzu kuşbaşı, boyun veya tavuk kanadı gibi etleri seçerek kızgın yağda soteleyin. Tencerenin dibine yerleştirerek üstlerine dolmaları dizin.

Sarmalık hazırlanmış lahana yapraklarına çok gevşekçe sarın ki narin olsunlar. Tencereye dizin, dolmaları örtecek şekilde suyunu ekleyin. Tekrar tuz ve fındık yağı gezdirip bir tabakla sabitleyerek orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

Dolmalarınızı 3 çeşit sosla ikram edebilirsiniz.

-Tahinli sos ( sıcak suyla inceltilmiş tahin, tuz, pulbiber, limon suyu) balkabaklı sarmalar için
-Sarmısaklı ve salçalı yoğurt etli sarmalar için
-Salata sosu (çok küçük doğranmış maydanoz, kuru domates, sivri biber, pulbiber, tuz, zeytinyağı, nar ekşisi) mantarlı sarmalar için

Tarafımdan uydurulmuş ve zamana yayılmış çeşitli denemelerle mükemmele en yakın kıvam tutturulmaya çalışılmıştır.

OK

Betül

1 comment:

BETUL said...

Burcu sebzeli iclerdeki findik miktari 1/4 olmaliydi, ben sen almadan once duzelttigimi saniyordum, umarim duzeltmek cok sorun olmaz.