28 August, 2006

Fındıklı Cezerye

Adını Arapça havuçtan (cezer) alan bu tatlıdan, Mersin civarına gidip gelenler hediyelik bir paket getirmeden duramazlar. En bilindik yerler genelde çarşı içindekilerdir ama bence en iyi cezeryeyi Camii Şerif Mahallesindeki “Şekerci Akif”ten alabilirsiniz. Şimdilerde rahmetli Akif amcanın oğlunun işlettiği dükkanın yerini kısa yollu tarif etmem gerekirse Merkez & İş Bankaları civarında, İleri İlkokulunun olduğu sokakta olduğunu söyleyebilirim. Geçen sene Amerika'ya dönerken yanımda götürmek üzere cezerye almaya gittiğimde nasıl yapıldığını, içine ne konduğunu sorduğumda havuç ve şeker demişlerdi. Başka dükkanlarda farklı eklemeler yapabiliyorlarmış. "Macun kıvamına getirene kadar pişir, sonra da tezgaha döküp kurut." Tabii demesi bu kadar kolay ama bu işi yapmak da bir ustalık istiyor belli ki.

İlk denemelerimde hiç su eklemedim, sonuç pek iyi olmadı. Sonunda azıcık su eklemeyi, havuçla şekeri karıştırmadan, şekeri az bir suda eritmeyi akıl edebildim. Yine ilk denemelerimde şeker/havuç oranından emin olamadım; ya çok az ya da çok fazla koydum. "Göç gide gide düzelir," demişler; sonunda havucun tatlılığına bağlı olarak, yaklaşık yarı ölçü şeker gerektiğine kanaat getirdim.

Kısacası, keşfetmesi kolay bir tarif değil bu. Aslında cevizli yapacaktım ama madem fındık yemeyi teşvik ediyoruz bu aralar, elimde kalan fındıkları kullanarak fındıklı denemesini yaptım.

  • 250 gr havuç
  • 110 - 125 gr şeker
  • çok az su
  • bir avuç fındık
  • yarım avuç kadar hindistan cevizi tozu

1. Öncelikle fındıkları tavada ya da fırında kavurun. Ben tavada kavurdum. Sıcakken bir mutfak havlusuna alın, çoğunun kabukları çıkana kadar ovuşturun. Ya havanda ya da elektrikli dövme aletinizi kullanarak çok ufak olmayan parçalara bölün. Cezeryenizi top top fındıklı istiyorsanız hiç kırmadan da bırakabilirsiniz.

2. Havucu soyup rendenin ince tarafını kullanarak rendeleyin
3. Şekeri çok az su ile eritin, havuçlarla birlikte ufak bir tencereye, kısık bir ateş üzerinde pişirmeye başlayın. Karıştırın ki dibine tutmasın ve havuçlar su salıp, geri çeksinler
4. Koyu macun bir kıvam alana kadar karıştırın, en son fındıkları da ekleyin, karıştırın
5. Mümkünse mermer bir tazgaha dökün, olmazsa benim gibi bir tabağa da dökebilirsiniz. Bu aşamada kıvamı pek akışkan olmamasına dikkat edin. Tahta kaşıkla şekil vererek soğumaya, kurumaya bırakın. Servisten önce dilediğiniz büyüklükte kesip hindistan cevizine bulayın.



Tarif Veren

OK

No comments: