31 August, 2006

Fındıklı Fındık Köfte


En başından söylemek istiyorum. İçlerinde sürpriz fındıklar olan üstelik de fındıklı fındık köfteler yaptım. Böylece sürprizi falan kalmadı değil mi? Olsun. Zaten siz şaşırın diye yapmadım ki... Siz kime yaparsanız o şaşırsın diye yaptım.

Ekmek yerine simit kullandım. Birincisi evde bayat ekmek yok ama bayat simit vardı. İkincisi aklıma bir şey yapmayı koyarsam eğer, malzemesizlik diye bir sorunum hiç olmaz. O olmazsa öbürü, üstelik aklıma gelenin hayli üstünde lezzetler elde etmecesine.

Benimki hipermarketlerde satılan kocaman simitlerden biriydi. Yarısı 600 gram kıymaya tam geldi. Kıyma hayli yağsız, köftelerim yağda kızaracak ne de olsa. Zaten evimde yağ yasağı hüküm sürer, yanı sıra da kızartma yasağı doğal olarak. Çok arada bir böyle, keşif ve icatlarda başvurulur sızma dışı yağ kullanımına ve kızartmalara.

İçinde köftemizi yoğuracağımız kabı seçip işe başlayalım.

Simiti hafifçe ıslatıp bızzzt. (Ben bu aletlere halâ bir ad koyamadım, affola, bızztlayıp geçiyorum!) Bir büyük çay bardağı, adı Aida olanlardan ama milletimin Ajdaaaa tabir ettiği, dolusu fındık. O da bızzzt bir zahmet. Bir yumurta. İncecik kıyılmış bir büyük soğan. Üç büyük diş sarmısakla birlikte bızzztlanmış birer tutam dereotu ve maydanoz.

Tuz, kara ve kırmızı biberlerden ağız tadınıza göre kullanıp sonra da benim gibi dilediğiniz farklı baharatlardan ilave edebilirsiniz. Kuru köfteye yakıştıracağınız her tat olabilir bu.

Yoğurduğumuz malzemeden fındık köfteler yapıp hafifçe unlayarak kızartmaya başlayabiliriz. Tabii her şekillendirdiğimiz fındık köftenin orta yerine sürpriz fındıklarımızı sakladıktan sonra.

Dahası da, fındık yağında kızarttım. Ne de olsa işimiz fındıklı lezzetler üretmek bu ara.

Köfteler, küçük bir mutfak poşetini unlayarak içinde biraz yuvarlayıp ,sonra da silkeleyerek temiz yağda kızartılmış birer demet dereotu ve maydanoz yatağında servis yapıldı.

Tabii köfte ve yeşillikleri servis tabağına almadan önce kağıt mutfak havluları üzerinde bekleterek fazla yağlarından kurtulmakta fayda var.

Sofraya geldi, herkes ağzına attı birer tane. Ooooh, dışı çıtır içi yumuşacık çook lezzetli bir köfte ama o da neeee? Orta yerinde sert bir...

Siz oradan bağıracaksınız, “Sürpriiiiz, ortada fındık var yandan ye...”

Son söz: kuru köfteler bana hep çoook eskiyi hatırlatır. Katı yumurtalar, domates - salatalık- peynir üçlüsü, muhtemelen dolma, sigara ve muska börekleri, Yakacık veya Yıldız Parkı... Koşmaca oynamaca, sallanmaca, çimenlere serilmeceler...

Soğuk yenir dolayısıyla benim en sevdiğim lezzetteki kuru köfteler. Haberiniz olsun dedim.

Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

Tarifi Veren

OK

No comments: