31 August, 2006

Fındıklı Lokum



Finduk Zamanı için "Fındıklı Lokum" denemem sonuçlandı. Ben fındığı daha çok keklerde kurabiyelerde severim, bir de taze fındık severim. İzmit'de otururken Değirmendere yolu kenarlarında satılırdı, biz de sık sık alırdık...

Eşim fındıkçıdır, alır almaz da bitirir. Bu yüzden kenarda köşede pek fındık bulunmaz bizim evde... Evde bulunmadığından ve halis mulis Türk fındığı almak istediğimden Türk marketine gidene kadar beklemem gerekti. Bu hafta sonu nihayet gidip alabildik. Eşimden kurtardığım fındıkları bir köşeye ayırıp ne yapsam diye düşünmeye başladım. Kek ve kurabiyeden farklı olsun diye de aklıma cevizli lokumun fındıklı versiyonunu yapmak geldi. Cevizli lokum sevenler eminim fındıklısını da seveceklerdir.
Malzemeler;

  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı ılık süt
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
  • 1 su bardağı çekilmiş fındık
  • 1 yumurta sarısı (üstü için)

Ilık süt, maya ve şeker karıştırılır ve 10-15 dakika mayanın kabarması için bekletilir. Daha sonra sıvıyağ, yumurta,tuz ve aldığı kadar un eklenip hamur elastik bir hale gelene kadar yoğurulur. Hamurun mayalanması için ılık bir yerde yarım saat üstü kapalı olarak bekletilir. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp elle yassılaştırılır ve üzerine bolca çekilmiş fındıktan dökülür. Rulo yapılıp iki kenarından çekip uzatarak gül şekli verilir. Lokumlara yumurta sarısı sürülüp, yine çekilmiş fındık serpilerek önceden 180 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirilir.



“Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır”

Tarifi Veren

OK

No comments: