Fındıklı Sorbe
Fındıklı tarifler deyince aklıma ilk gelen fındıklı pastalar, kurabiyeler ve başka tatlılardı. Mevsime uygun birşey ararken aklıma annemin sevdiği dondurma çeşidi geldi. Ben de hemen bol fındıklı bir dondurma yapmaya koyuldum. Elimde fındıklı dondurma tarifi olmayınca, ortaya değişik birşşey çıktı. Aslında buna dondurma niyetine tüketilen fındıklı sorbe demem çok daha doğru olacak.
Sorbe deyince akla ilk anda dondurulma biçimi geliyor. Yani belli aralıklarla karıştırılıp tekrar buzluğa koyularak, homojen kıvamını bulmasına kadar karıştırmayı tekrarlama özelliği*. Ancak, asıl önemli özelliği daha önce başlıyor. Sorbeyi sorbe yapan hazırlama tekniği değil aslında, ya meyveli ya da başka bir şekilde aromalı olan şeker şurubu. En klasik şekli meyveli veya meyve aromalı olması. Ben fındıklı şurubu hazırlarken su yerine süt ve çiğ krema karışımı kullandım.
Mutfak uzmanları ve profesyonel ahçılar şimdi buradaki değişiklikten dolayı benim sorbeyi sorbelikten diskalifiye ederler mi bilinmez tabii. Ne derlerse desinler, fındıklı sorbenin tadı bizim çok hoşumuza gitti.
- 150 gr şeker
- 100 ml süt
- 200 ml çiğ krema
- yaklaşık 1,5 bardak iri kıyılmış fındık
- 1 cay kasigi limon suyu ve biraz limon kabuğu
- 1/2 kasık kadar, varsa kavrulmuş fındıktan olan fındık yağı
- 1 yumurta beyazı
- 1 yemek kaşığı silme şeker
Fındıklı şurubu soğumaya bıraktım.
Yumurta beyazını çırpmaya başlayıp şekeri ekleyerek çırpmaya devam ettim. Soğuyan fındıklı şuruba yumurta beyazını ekleyip karışımı dondurma makinamda dondurdum. Dondurma makinesi yoksa, klasik buzlukta 20 dakikada bir iyice karıştırarak 4-5 saat içinde de yapılabilir.
Limon rendesi veya kavrulmuş fındıkla servis edilebilir. Yanına vanilyalı krema veya çikolatalı bir sos da yakışıyor. Servis ve sunum şekilleri size kalmış. Biz bir kısmını milkshake şeklinde tükettik. Fındıklarım iri olduğu icin çubuklardan çekmekte birazıcık zorlansak da!
Dilek Ucak-Ekinci
OK
No comments:
Post a Comment