28 August, 2006

Fındıklı Ekmek


Uzun zamandır evde ekmek yapmaya ara vermiştim. Fındık Zamanı için kolları sıvayıp hemen bir ekmek yapmaya karar verdim. Fındıklı ekmek oldukça yumuşak, lezzetli ve neredeyse katıksız bile yenebilen bir ekmek oldu. Ekmeğim dayanıklı mı bilemiyorum çünkü neredeyse tamamı aynı gün içinde bitti!

Malzemeler :

  • 1/2 paket yaş maya
  • 2 su bardağı tam buğday unu
  • 1,5 su bardağı normal un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı iri çekilmiş fındık
  • 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 çorba kaşığı susam
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ

1) Yaş mayayı bir bardak ılık suda eritip, ılık ortamda 10 dakika bekletin.

2) Unları bir kaba eleyin. İçine fındık, yulaf ezmesi ve tuzu katıp iyice harmanlayın. Ortasını havuz şeklinde açıp, erimiş mayalı sulu karışımı, sütü ve 4 kaşık zeytinyağını bu havuza dökün. Ortadan dışa doğru yoğurmaya başlayın. Su ve un miktarlarını hamurunuzun kıvamına göre ayarlayıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Kıvama gelen hamuru beze yapın, üzerini sıvıyağ ile yağlayın ve bezeyi koyduğunuz kabın ağzını streç folyo ile kapatın. Evin sıcak bir bölümünde veya yaklaşık 50 derecelik yoğurt ısısındaki fırına koyun, 30-35 dakika mayalandırın.

4) Mayalanan hamuru hafif un serpilmiş zemine alıp tekrar yoğuralım. Hafifçe unlanmış kek kalıbına bir kaşık susam serpip, hamuru yerleştirin, üzerine çizikler atın ve tekrar 50 derecelik fırına koyup 40-50 dakika daha mayalanmaya bırakın.

5) Kalıbı fırından çıkarmadan fırın ısısını 180 dereceye getirelim. Fırın ısınana kadar ekmek tekrar kabaracaktır.

6) Kabaran ekmeğin üzerine bir fırça ile su veya zeytinyağ sürelim ve kalan susamı serpelim. Yaklaşık 35 - 40 dakika kadar ekmeğin üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Ekmek pişerken fırının içine bir kap sıcak su koyalım ki ekmeğin üzeri yumuşak olsun.

Tarifi Veren: Nezaket Kalafat

OK

No comments: