06 September, 2006

Fındık Tatlısı



MALZEMELER:

  • 7 yumurta
  • 2 fincan pudra şekeri
  • 300 gr fındık
  • 2 fincan un
  • 1/2 fincan eritilmiş tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • Şerbet:
  • 3 bardak şeker
  • 3,5 bardak suyu
  • ½ limon

Babaannemin ünlü tatlılarından biri olan ceviz tatlısını fındığa uyarladım. Telefonda babaannemle, acaba fındıkla olur mu konusunda yaptığımız toplantı sonunda bir denemek lazım kararına vardık. Denedim ve iyi ki de denemişim. Herkes çok beğendi. "Tam bir bayram tatlısı olmuş," dediler.

Ağır gibi gözüken ama çok rahat yenen bir tatlı olması da ilgi çekici. ‘Ben şimdi tatlı yiyemem,’ diyenlerin bile koca bir dilimi rahatça yiyebilmeleri bunun kanıtıdır. Eğer siz de, "Balıktan sonra mutlaka tatlı gerekir," diyenlerdenseniz çok iyi gittiğini söylemeliyim. İftar sofralarınızda da oldukça rağbet göreceğine eminim.

Öncelikle yumurtaların beyazıyla sarısını ayırıyoruz. Beyazını kar haline getiriyoruz. Bunun yaygın bir tanımı da ‘kabı ters çevirdiğinizde düşmeyecek’ kıvamda olması.
En sonunda tüm malzemeleri birleştireceğimiz kap olacağından, büyük bir kaba da yumurta sarılarını alın ve pudra şekeriyle iyice çırpın. Yarım fincan eritilmiş tereyağını da ekleyin ve çırpın.

Fındıkları ince çekin. Çekilmiş fındıktan 8 fincan kullanacağız ve ölçtüğüm kadarıyla bu 300 gram fındıktan çıkıyor ama esas ölçümüz 8 fincan çekilmiş fındık. Bir tabakta çekilmiş fındık, un ve kabartma tozunu harmanlıyoruz. Bu fındıklı kuru karışımı yumurta sarısı karışımına ekleyip karıştırıyoruz. Bu noktada elinizde oldukça koyu kıvamlı bir karışım oluyor. Üstüne de kar yapılmış yumurta beyazını ekliyoruz ve mikserle çırpıyoruz. Yumurta beyazlarını ekleyince normal kıvama geliyor.

Büyük, yuvarlak bir fırın kabını (cam tart kalıbının büyük olanı) çok az tereyağıyla yağlayıp un serpiştiriyoruz ve karışımı içine aktarıyoruz. 200 dereceye ısıtılmış fırında, 40 dakika kadar pişiriyoruz.

Tatlımız pişerken bir tencerede şerbeti hazırlıyoruz. Bu tatlının yapımında değişik olan bir şey de sıcak tatlıya sıcak şerbet dökecek olmamız. İçine bıçak batırdığımızda temiz çıkınca olduğunu anladığımız keke sıcakken kaynar şerbeti döküyoruz. Hemen şerbeti çekiyor ve fındık tatlımız da hazır oluyor. Ben soğuk yenmesini tavsiye ederim. Soğukken gerçekten çok güzel oluyor.

Üstüne çekilmiş fındık serperek kaymak veya kaymaklı Maraş dondurmasıyla servis yapıyoruz. Ben dondurmayı tercih ediyorum.

Dediğim gibi arkadaşlarım bunun tam bir bayram tatlısı olduğunu söyledi yani önemli misafirlerinize yaparsanız olumlu tepkiler alacağınızı söyleyebilirim. Ayrıca cevizle, ki ben şimdiye kadar hep öyle yemiştim, veya antep fıstığıyla da yapabilirsiniz.


Tuğçe Ebesek

OK


No comments: