06 September, 2006

Fındıklı ve Kayısılı Sütlaç


Toronto'ya taşındık ya, bir koşturmaca, bir hareketlilik sormayın. Fındık arama faaliyetleri yeni taşınan bir yer olunca haliyle uzadı. Türk marketine gittim geçenlerde, amacım en başta findık almak. Dalgınlık bu ya, salça, bisküvi, firik alınıp geri dönüldü. Fındık mındık hak getire... Neyse, Türk fındığı tüketemedik bari tarif katkımız olsun dedim. Bulabildiğimiz karışık kabuklu kuru yemisti. İçinden iki avuç kadar fındık ayıkladim. Eve geldim, bu kez yeni evimin fırınının çalışmadığı aklıma geldi.. Offf, tüm koşullar bana karşı atağa geçmiş durumda.


Bir fırında pişmeyecek, ikincisi findıklı bir tarif olacak diye düşünürken aklıma sütlaç-puding karışımı bir tatlı geldi. Daha önce yaptığım şeftalili ve pirinçli pudingten yola çıkarak yaptığım bu tatlı için, bu kez uzun zamandır dolabımda bekleyen kuru kayısıları kullandım. Fındık ve kayısı çok yakıştı birbirine. İkram ettiğim arkadaşım ve eşim de aynı görüşü paylaşınca tamam dedim, demek damak zevkime güvenebilirim.


Malzemeler:


  • 1 su bardaği pirinç, yıkanıp ayıklanmış
  • 100 gr kadar fındık, kavrulup irice kırılmış
  • 1 lt süt
  • 15-20 adet kuru kayısı
  • 1 küçük çubuk tarçın
  • 3-4 adet karanfil
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su

Yapılışı

- Yarım su bardağı ılık suya vanilyayı, tarçını ve karanfilleri koyun. Ufak ufak doğradığınız kayısıları suya karıştırın ve bekletin.
- Pirinci kalan suyla yumuşayana kadar haşlayın.
- Pirinç suyunu çekince sütü ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak pişirin. Fındıkları ekleyin.
- Kaynamasına yakın, süzdüğünüz kayısıları ve şekeri ilave edin. 4-6 dakika daha kaynatıp altını kapatın ve kaselere paylaştırın.

Afiyet olsun..

Not: Kayısıları yumuşattığınız baharatlı suyu tatlıya ekleyerek daha aromalı bir lezzet elde edebilirsiniz. Ben açıkçası eklemediğime pişman oldum.

Hanife İçöz

OK

No comments: