26 October, 2006

Fındıklı sabun

Tarif fındıklı, yapım yeri de mutfak ama yemek değil, sabun yapıyoruz. Mis gibi fındık kokulu sabunlar üretmek hiç de zor değil. Sanırım, böyle bir tarifi bulmuşken kendinize özel kokularınızı da yaratmaya bayılacaksınız. Sabun yapımında ölçüler ve ısı çok önemli, mutlak dikkat edilmesi gerekenler bunlar.

230 gr Fındık yağı
14 gr Balmumu
30 gr Sudkostik
90 gr Distile Su
Fındık esansı (10 cc)

Su tartılır, yemek pişirmekte kullanılmayan, tercihen çelik bir kaba koyulur. Sudkostik tartılıp yavaşça suyun içine boşaltılır. Bu esnada geniz yakıcı dumanlar çıkacağından yüzümüzü uzak tutmalı, koruyucu gözlük ve eldiven kullanmalıyız. Buz gibi bir distile suya bile sudkostik eklenirse ısı birden 80 dereceye çıkıyor. Kimyada exotermic bir reaksiyon olarak ifade edilen bu olaydan sonra, elde ettiğimiz karışımı soğumaya bırakalım.

Ayrı bir kapta fındık yağını ve balmumunu tartalım. Balmumu eriyinceye kadar benmari usulünde ısıtalım.


Yağda erimiş balmumu ve kostik eriyiği, her ikisi de 40’ar derece olunca, kostik eriyiğini yavaşça yağın üzerine boşaltıp sabunlaşma oluncaya kadar karıştıralım. Esansı ilave edelim. Sabunlaşma olduğunda kalıplara dökerek donmasını bekleyelim.

İstanbul'daysanız eğer, malzemeyi fazla aramadan Tahtakale’de kimyevi maddeler satan yerlerden temin edebilirsiniz. Sabunlarınızı renklendirmek için doğal boyalar olan tatlı kırmızı toz biber, kakao veya kahve kullanılabilir. Boya en son, kalıba dökmeden önce katılır.

OK

Mine Özgür
http://www.mineflora.com/

No comments: