28 August, 2006

Kıvratma


Kardeşlerimle beraber finduklu lezzetlere biz de katkıda bulunalım diye düşünürken aklımıza memleketimiz Samsun, Çarşamba'da yapılan bu tatlı geldi. Benim pek yemişliğim yoktu açıkçası. Tatlıyı çok güzel yapan amcamızın gelini arandı hemen. Tarif alındı, hamur yoğruldu, yufkalar açıldı falan derken bir büyük, bir de mini fırın tepsisi dolusu tatlımız oldu.

KIVRATMA

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1 su brd. yoğurt
  • 1 su brd. sıvı yağ
  • 1/2 su brd. su
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • çay kaşığı ucuyla tuz
  • aldığı kadar un

içi için:
  • 5 su brd. çekilmiş fındık içi
  • 5 su brd. şeker

açmak için:
  • 2- 2,5 pkt nişasta

üzeri için:
  • 1 pkt eritilmiş tereyağ

Hazırlanması:

Önce hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak bi hamur elde ediyoruz. Hamuru 22 adet bezeye ayırıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Çekilmiş fındık içini şekerle karıştırıyoruz. Dinlenen bezeleri nişasta kullanarak baklava yufkası inceliğinde açıyoruz. (yufkaların şeklinin şemalinin, yırtılmasının pek önemi yok, zira benimkiler öyle olmuştu, resimdeki yufka kardeşimin açtıklarından :) ) açılan yufkamıza 2 yemek kaşığı dolusu içi serpiştiriyoruz.

Bir ucundan başlayarak oklavaya bastırarak sarıyoruz. Elde ettiğimiz ruloyu (oklavanın üstündeyken) elimizle sıkıştırıyoruz.

Oklavadan sıyırarak yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye alıyoruz. Bu şekilde bütün bezeleri tamamlıyoruz. Üstüne iyice kızdırdığımız erimiş tereyağını gezdiriyoruz ve 200 derecede ısıtılmış fırına veriyoruz. Üzeri iyice kızarana kadar, yaklaşık otuz dakika pişiriyoruz.

Biraz soğumasını bekleyip afiyetle yiyebilirsiniz. İsteyenler 3 su bardağı şeker ve 4 su bardağı su ile şerbet hazırlayıp tatlının üzerine dökebilirler.

Fatma Yiğit

OK

1 comment:

Ural'ın annesi said...

çok severim..Anneannem yapardı..şimdilerde yapanımız yok..elinize sağlık