Çikolatalı ve Fındıklı Ekmek (Babka)
Ne zamandır yapmayı planladığım Konulara Göre Bizim Pastane Arşivini nihayet tamamlayınca mayalı tariflerimin azlığı dikkatimi çekti. Bir pastaneye hiç yakışmayan bu durumu düzeltmek için hemen fındıklı bir ekmek yapmaya karar verdim. Üstleri kıtır kıtır, içleri bazen çikolatalı, bazen de kuru meyvalı olan bu tatlımsı ekmeklere burada Babka diyorlar. Doğu Avrupa ülkelerinden gelen göçmenlerin Amerikan mutfağına hediyesi olan Babkalar, eskiden Paskalya'ya özgü bir tatlı olarak bilinirmiş ama şimdilerde Babka'yı yılın herhangi bir günü, New York'un hemen her pastanesinde bulmak mümkün.
Bu Babka için California Culinary Academy'nin Breads kitabinda bulduğum tarifin malzeme miktarlariyla biraz oynadim ve ceviz yerine fındık kullandım. Sabah kahvaltılarına da, çayla kahvenin yanına da yakışan lezzetli bir ekmek çıktı ortaya. Eğer daha yoğun bir çikolata tadı isterseniz, kakaolu harç malzemesine biraz rendelenmiş çikolata da ilave edebilirsiniz.
Kakaolu Harç için:
Kıtır Üst İçin:
Maya, 1 tatlı kaşığı şeker ve ılık suyunuzu bir kaseye alın ve 5 dakika kadar bekleyerek mayanın köpürmesini sağlayın. Geri kalan şeker, süt, vanilya ve yumuşak tereyağını ekleyin. Şoyle bir karıştırın. Ununuzun 1 1/4 bardağını katın; önce mikserinizin düşük hızında malzemenin iyice karışmasını sağlayın. Sonra hızı arttırın ve yaklaşık 5 dakika ya da düzgün ve elastik bir hamur elde edinceye kadar çırpın. Yumurtalarin birini kırıp akını sarısından ayırın. Akı ekmeğin üzerine sürmek üzere ayırın. Sarıyı hamurunuza ekleyip çirpma islemine devam edin. Hamurunuz bütünleştikten sonra diger yumurtayı da ekleyin ve yine pürüzsüz bir hamur elde edene kadar çırpın. Yaklaşık 3/4 bardak daha un katıp çırpmak suretiyle yumuşak bir hamur elde edin.
Hamurunuzu hafif unlu bir yüzeye alın. Yaklaşık 10-12 dakika yüzeye yapışmayacak kadar un ilavesiyle yoğurun. Bu süre sonunda pürüzsüz bir hamur elde ederek üzerini yağlı streçle kapatıp mutfağın ılık bir köşesinde 45 dakika ila bir saat mayalanmaya bırakın.
Bu süre sonunda hacmin yaklaşık iki katına çıkması gerekiyor. Hamurunuzun mayalanmasını beklerken kakaolu harç malzemelerini karıştırın. Kıtır üst için bütün malzemeleri bir kasede çatal yardımıyla ezin. Yirmiye on santimlik ekmek kalıbını bolca yağlayın ve fırınınızı 175 C'ye isitin.
Kabaran hamurunuzu kabının içinde elinizle şöyle bir yoğurun. Ters çevrilmiş kase ile örterek 10 dakika daha dinlendirin.
Hamurunuzu 25 cmx50 cm lik bir dörtgen olacak şekilde açın. Kenarlarda 1 ila 1,5 cm lik boşluk kalacak şekilde üzerine erimiş tereyağını sürün. Kakaolu harç malzemesini ve irice kıyılmış fındıklarınızı hamurunuzun üzerine eşit şekilde serpiştirin. Uzun ucundan baslayarak sıkı bir rulo halinde sarın.
Elde ettiğiniz ruloyu ekmek kalıbınıza eğip bükerek sığdırın. 45 dakika da böylece mayalandırın. Ayırdığınız yumurta akını bir kaşık suyla biraz çırpın, fırçayla veya elinizle ekmeğinizin üzerine sürün. Kıtır üst malzemesini yumurta akının üzerine serpiştirin.
Önceden ısıtılmış fırında 30 ila 35 dakika pişirin. Biraz ılındıktan sonra kalıbından çıkardığınız ekmeğinizi ızgara üzerinde tamamen soğutun.
Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.
Tarifi Veren
OK
No comments:
Post a Comment