Fındıklı Beşamel Soslu Lazanya
Fındık, genellikle tatlılarda kullanılan bir malzeme. Ancak biz bir değişiklik yapıp tuzlu bir yemekte kullanmak istedik. Beşamel sosuna yakışacağını düşündük; beşamelin de lazanya içinde çok lezzetli olacağını tahmin ederek bu tarifi uydurduk. Sonuç gayet başarılıydı.
Malzemeler (4 kişilik):
- 1/2 paket lazanya
- 1oo gr. fındık
- 2 yemek kaşığı tereyaği
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 4 tepeleme dolu yemek kaşığı un
- 3 su bardaği süt
- 50 gr. beyaz peynir
- 50 gr. çedar peyniri
- 50 gr. parmesan
- 1 çay kaşığı mahlep
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 100 gr. güneşte kurutulmuş domates ya da 2 yemek kaşığı salça (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Kaba Fındık Unu: Fındıklar 200C (400F) sıcaklıktaki fırında 6-7 dakika kavrulur. Fındıkların 80 gramı mutfak robotunda un haline gelinceye kadar çekilir. Geri kalan 20 gramı eklenip çok kabaca parçalanır.
Beşamel Sosu: Tereyağı ve sıvı yağ tavada kızdırılır. 2 kaşık un eklenip karıştırılır. Çekilen fındıklardan 2 yemek kaşığı eklenip 30 saniye kadar kavrulur. Geri kalan un da eklenip açık kahverengi oluncaya kadar karıştırılarak kavrulur. (Bu arada unun iyice pişmesi gerekli.) 2.5 bardak soğuk süt yavaşça eklenip çırpıcı ile kavrulmuş un karışımına yedirilir. (Bu karışım oldukca koyu kıvamli oluyor.) 1-2 dakika daha pişirilip ateşten alınır. İçine tuz ve mahlep eklenir, iyice karıştırılır. İsteğe bağlı olarak ince kıyılmış kurutulmuş domatesler de beşamele ilave edilerek karıştırılır.
Beri tarafta lazanyalar yumuşayıncaya kadar haşlanır, sudan çıkartılıp kağıt havluyla kurulanır ve bir tepsiye yanyana dizilir. Her birinin üzerine 1.5 yemek kaşığı beşamel sos yayılır. Lazanyaların dar kenarlarından birine yakın, eşit parçalara bölünmüş beyaz peynir ve rendelenmiş parmesan peyniri konulur. Lazanyaların üzerindeki beşamele 2 tatlı kaşığı çekilmiş findık serpilerek rulo halinde sarılır.
Derince bir fırın kabının dibine 3-4 yemek kaşığı beşamel yayılır. Lazanya ruloları beşamelin üzerine yanyana dizilir. Geri kalan beşamelin içine rendelenmiş çedar peyniri ve yarım bardak süt eklenip karıştırılır, bir taşım pişirilir. Bu sos lazanyaların üzerine dökülür. Geri kalan çekilmiş fındıklar da sosun üzerine serpilir. 200C'ye (400F) ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar (yaklaşık 15-20 dakika) pişirilir.
Özlem&Eylem E.
OK
No comments:
Post a Comment