28 August, 2006

Fındıklı Kavun Dondusu

Fındıklı kitabımızı kafama taktığımdan beri her ayağa kalkışımda mutfağa da uğrayıp üç beş fındık atıştırma hallerim oluştu. Bir şikayetim yok doğrusu. "Maşallah fıstık gibisin," diyenleri düzeltmeye çalışmanın dışında.

“Yooook değil, fındık gibi...”

Yazıdaki durumum bugün mutfağa girişlerimden herhangi biridir. Fındık yerken aynı zamanda kavun da kesmeyi başarmış biri olarak, planımı daha da ileri götürmeye karar vermiş halim.

Yine aletimiz bızzzzt başrolde. İçinde barındırdıkları, bir orta boy kavunun üçte biri, iki dolu avuç fındık, iki laymonata buzu*, 200 mg krema.

Bızzzzzt. Olanlar oldu işte. Şimdi derin dondurucuya girecek. Yine ayaklandıkça yanına uğranıp evire çevire karıştırılacak. Donup kalmayacak ama ağızda eriyecek gibi olunca, buyrun kaşıklayın.

Elde ettiğimiz bu muhteşem lezzeti daha lüks bir sunuma getirmek için, önce adını değiştireceksiniz. Dondu değil sorbet olacak. Sevdiğiniz tabağınıza incecikten kavun dilimleri döşeyecek, üzerine bir miktar sorbet şekilleyeceksiniz; tepesine de nane yaprakçıkları. Benim durumumda yaprak değil yaprakçık çünkü penceremin önünde minik yapraklı bir nane bahçem var. Daha da fındık sonra tabağın içine, atılacak...

Bu dondu / sorbet, kıtır kıtır fındık lezzeti, tatlı mayhoşluğu, kreması falan...; beş yıldızı cepte, üstünü bilmem.

*Laymonata buzu dediğimi de havada bırakacak değilim tabii. Bu buz, bol taze nane, kabuklarıyla beraber laym ve şekerin iyice bızzzztlanarak buzluklarda dondurulmuş halidir.

Şimdi elinizde laymonata buzu yok diye fındıklı kavun dondusundan vazgeçecek haliniz yok değil mi? Laym da mı yok?

Bızzzzt aletinize hemen şeker ve çekirdekleri çıkarılmış kabuklu limon ilave edin. Taze naneyi de buluverin artık.

Bızzzzzt, bııııııızzzzzzt. Oldu bilin.

Tarifi Veren

OK

No comments: