30 August, 2006

Fındıklı ve çikolatalı beze yatağında meyve

  • 142 g küçük parçalara kesilmiş bitter çikolata ya da 3/4 bardak iyi cins damla çikolata
  • 1/2 bardak fırınlanmış, kabukları mümkün olduğunca ayıklanıp kabaca çekilmis fındık
  • 2/3 bardak şeker
  • 3 yumurta akı
  • Fiskeyle tartar kremi
  • 1 bardak çiğ krema
  • 1/2 tatlı kaşığı vanilya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 bardak yıkanmış ve kağıt havlu ile kurulanmış böğürtlen ve/veya ahududu

Fırınınızı 150 C'ye ısıtın. Bir pişirme kağıdı üzerine 23 santimlik bir daire çizin. Pişirme kağıdını ters çevirip fırın tepsinize yerleştirin. Fındıkları, çikolatayı ve şekerin yarısını bir kaba alın. Diğer bir temiz ve kuru kapta yumurta akları ve tartar kremini birleştirin. Elektrikli mikser ile orta hızda, yumuşak tepecikler oluşmaya başlayıncaya kadar çırpın. Sonra mikserinizin devrini arttırın, bir yandan yüksek hızda çırparken bir yandan da kaşık kaşık kalan şekeri ekleyin. Çırpma işlemine bir ila birbuçuk dakika, ya da çırpıcılar yumurta aklarından kaldırıldığında parlak tepecikler oluşuncaya kadar devam edin. Çikolata ve findıklı karışımı da ekleyip, sadece bütünleşinceye kadar karıştırın. Ya kaşıkla ya da düz uç takılmış sıkma tüpüyle bezeyi fırın tepsisinin içindeki pişirme kağıdına çizilmiş daireyi kaplayacak şekilde yayın. Kenarlarını yükseltin. Önce 10 dakika, hafifçe kızarıncaya kadar pişirin. Sonra ısıyı 93 C'ye indirip 2 saat daha pişirin. Bu süre sonunda fırını kapatıp bezenin fırında kuruyarak soğumasını sağlayın. (Bu şekilde hazirlanan beze hava geçirmeyen kapta 2 ay saklanabilir.)

Çiğ kremayı şeker ve vanilya ilavesiyle çırpın. Arzuya bağlı olarak kaşıkla ya da sıkma tüpüyle bezenin üzerini süsleyin. Yıkanıp kurulanmış meyvenizi göze hoş gelecek şekilde kremanın üzerine yerleştirin. Servis zamanına kadar buzdolabında saklayın.


Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.


Zinnur Doğanata

OK

No comments: