Çikolata Kremalı Fındıklı Tart
Dünyada olup bitenleri dehşetle seyretmekten "blogging" filan düşünemeyecek haldeyken, "bloglararası" fındık tüketimine yapılan çağrı gözüme ilişti. Buzdolabında ne zamandır duran bir torba fındık için, "Gün işte bugündür," diyerek işe başlayıp bu tartı yaptım. Gerçekten enfes oldu. Bütün fındıkseverleri yapmaya davet ediyorum. İçinde bulunduğum ruh halinden sıyrılmama ve belki birilerine faydası dokunabilecek bir şeyler yapmama vesile olduklari için de, bu işe önayak olanlar sağolsun. Gelelim tarifimize... Tart hamurunuzu kalıbınıza yayın. Çatalla çesitli yerlerinden delin. 175 C'ye ısıtılmış fırında rengi dönünceye ve kalıbın kenarlarından çekilinceye kadar pişirin. Fırından alıp, ılınmaya bırakın.
Birkaç notum olacak tatlının yapımı ile ilgili olarak:
Fındıklarınızı, 45 g sütlü çikolata kırığını ve 1 1/2 kaşık balı sıcağa dayanıklı bir kaseye alın. Öte yandan şeker, mısır şurubu ve bir fiske tuzu kalın tabanlı bir tencerede ve orta ateşte, şeker eriyene kadar devamlı karıştırarak ısıtın. (Epey vakit alıyor.) Şeker eriyince karıştırmayı kesip karışımın karamelleşmesini bekleyin. Düzgün karamelleşmesi için tencerenizi sağa sola eğerek karameli hareketlendirebilirsiniz. Altınımsı amber rengini alınca süt kremasının 1/4 bardak kadarını dikkatlice karamelin üzeri dökün. (Fokurdayacak dikkatli olun!) Hafif ateşte karıştırarak pürüzsüz bir karışım elde edin. Gözünüze çok koyu gelirse krema miktarını birkaç kaşık daha arttırabilirsiniz.
Sütlü karamelinizi fındık ve çikolatanin içinde bulunduğu kaseye dökün. Karıştırarak karamelin çikolatayı eritmesini ve fındıkları kaplamasını sağlayın. Bu lezzetli karışımı pişmiş tart tabanınızın içine dikkatlice boşaltıp, bir kaşık yardımıyla düzgünce dağıtın. Bu aşamada karameli soğumaya bırakıp tatlının son katı olan çikolatalı kremayı hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Krema icin 200 g çikolata kırığını ben mari usulü eritin. Biraz ılınmaya bırakın. Bu arada bir bardak süt kremasını çırpın. Halâ biraz ılık olan çikolata ile karıştırın. Gerekirse tüple sıkılacak kıvama gelene kadar soğutun. Soğumuş karamelli fındıklı katın üzerini çikolatali krema ile süsleyin. Birkaç saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Zinnur Doğanata
OK
No comments:
Post a Comment