28 August, 2006

Çikolata Kremalı Fındıklı Tart

Dünyada olup bitenleri dehşetle seyretmekten "blogging" filan düşünemeyecek haldeyken, "bloglararası" fındık tüketimine yapılan çağrı gözüme ilişti. Buzdolabında ne zamandır duran bir torba fındık için, "Gün işte bugündür," diyerek işe başlayıp bu tartı yaptım. Gerçekten enfes oldu. Bütün fındıkseverleri yapmaya davet ediyorum. İçinde bulunduğum ruh halinden sıyrılmama ve belki birilerine faydası dokunabilecek bir şeyler yapmama vesile olduklari için de, bu işe önayak olanlar sağolsun.

Birkaç notum olacak tatlının yapımı ile ilgili olarak:

  • Malzemeler arasında geçen mısır şurubu Türkiye'de glikoz şurubu olarak satılan malzeme olabilir. Bulamıyorsanız, yerine aynı miktar bal ya da yoğun bir şeker şurubu kullanılabilir.
  • Tatlıda kullanılan çikolata sütlü çikolata. Uzun zamandır hemen her tatlıda bitter çikolata kullandığım için, biraz tereddüt etsem de, sonuç çok güzel oldu. Kavrulmuş fındıkların lezzetini örtmediği gibi, sanki ön plana çıkmasını da sağladı. Çocuklugumda çok severek yediğim findıklı çikolataları hatırladım hayal meyal. Ama bu benzetme sizi yanıltmasın; tabii ki bu tart bünyesinde farklı dokularla lezzetleri barındırdığı için gerçek bir yetişkin tatlısı. Ayni zamanda kücükler de bayılacak, bu da garantili...
  • Fındıkları fırınlamayı sakın ihmal etmeyin; renk, aroma ve lezzet açısından katkısı çok büyük.

Gelelim tarifimize...

  • 22 santimilik kalıp için tart hamuru
  • 1 1/2 fırınlanmış, kabukları mümkün olduğunca çıkarılmış bütün halde fındık
  • İnce kesilmiş 45 g + 200 g sütlü çikolata
  • 1 1/2 yemek kaşığı bal
  • 1/3 bardak şeker
  • 1 1/2 yemek kaşığı mısır şurubu (veya aynı miktar glikoz şurubu, bal ya da yoğun şeker şurubu)
  • Tutamla tuz
  • 1/4 bardaktan azıcık fazla +1 bardak süt kreması

Tart hamurunuzu kalıbınıza yayın. Çatalla çesitli yerlerinden delin. 175 C'ye ısıtılmış fırında rengi dönünceye ve kalıbın kenarlarından çekilinceye kadar pişirin. Fırından alıp, ılınmaya bırakın.

Fındıklarınızı, 45 g sütlü çikolata kırığını ve 1 1/2 kaşık balı sıcağa dayanıklı bir kaseye alın. Öte yandan şeker, mısır şurubu ve bir fiske tuzu kalın tabanlı bir tencerede ve orta ateşte, şeker eriyene kadar devamlı karıştırarak ısıtın. (Epey vakit alıyor.) Şeker eriyince karıştırmayı kesip karışımın karamelleşmesini bekleyin. Düzgün karamelleşmesi için tencerenizi sağa sola eğerek karameli hareketlendirebilirsiniz. Altınımsı amber rengini alınca süt kremasının 1/4 bardak kadarını dikkatlice karamelin üzeri dökün. (Fokurdayacak dikkatli olun!) Hafif ateşte karıştırarak pürüzsüz bir karışım elde edin. Gözünüze çok koyu gelirse krema miktarını birkaç kaşık daha arttırabilirsiniz.

Sütlü karamelinizi fındık ve çikolatanin içinde bulunduğu kaseye dökün. Karıştırarak karamelin çikolatayı eritmesini ve fındıkları kaplamasını sağlayın. Bu lezzetli karışımı pişmiş tart tabanınızın içine dikkatlice boşaltıp, bir kaşık yardımıyla düzgünce dağıtın. Bu aşamada karameli soğumaya bırakıp tatlının son katı olan çikolatalı kremayı hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Krema icin 200 g çikolata kırığını ben mari usulü eritin. Biraz ılınmaya bırakın. Bu arada bir bardak süt kremasını çırpın. Halâ biraz ılık olan çikolata ile karıştırın. Gerekirse tüple sıkılacak kıvama gelene kadar soğutun. Soğumuş karamelli fındıklı katın üzerini çikolatali krema ile süsleyin. Birkaç saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır .

Zinnur Doğanata

OK

No comments: