28 August, 2006

Fındık Dolgulu Kapkek

Ne zamandır güzel bir kapkek tarifi peşindeydim. İnternet yetişti imdada yine. Genel bir muffin tarifi buldum ve artık dilediğim malzemeyle; hem tatlı, hem tuzlu muffinler, hem de kapkekler hazırlayabileceğim. Ben fındıklı hayaller kurarken, fındık ezmesi dolgulu, çikolata kaplı bir kapkek gelmişti gözlerimin önüne. Hemen işe koyuldum. Önce tamamen kendi uydurmam olan, fındık ezmesine gelelim.

Fındık Ezmesi

  • Kavrulmuş fındık
  • Bal
  • Kaymak
Tarif tamamen göz kararı olup, sizin ölçünüz sizin damak tadınıza bırakılmıştır. Ben önce kavrulmuş fındıkları ve balı makinada çektim. Biraz fazla kıvamlı ve tatlı geldi. Tadını ve kıvamını yumuşatacak bir şeye ihtiyaç vardı ki bu iş için kaymak çok uygun olacaktı. Bulamazsanız krema da aynı işi görecektir. Kaymağı da ekleyip, çekmeye devam ettim. Sonuçta resimdeki kaşıkta görülen ezmeyi elde ettim. Son derece leziz oldu.

Kapkek tarifi ise şöyle:
  • 425 gr un
  • iki tatlı kaşığı kabartma tozu
  • ½ tatlı kaşığı karbonat
  • ½ tatlı kaşığı tuz
  • 115 gram katı soğuk yağ
  • 200 gr toz şeker
  • 3 iri yumurta
  • Vanilya
  • 250 ml yoğurt
Fırını 180 dereceye ayarlıyoruz. Un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu bir kaba eleyip, kenara alıyoruz. Soğuk yağı küp küp kesip, şekerle krema kıvamına gelene kadar yaklaşık 5 dakika çırpıyoruz. Teker teker yumurtaları kırıp, iyice yediriyoruz. En son vanilya ve yoğurdu çırparak, yediriyoruz. Daha sonra spatula yardımıyla, kuru malzemeyi ekliyor ve sadece tüm malzeme ıslanana kadar karıştırıyoruz. Kapkek kağıtlarına yarıya kadar pay edip, 20-24 dakika pişiriyoruz.

Hamuru hazırladığımda son derece katı geldi gözüme, korktum ama tarife güvendim ve fırınladım. Güvenmekte haklıymışım, muhteşem kıvamda kapkekler elde ettim.

Soğuyunca, keklerin tepesinden bıçak yardımıyla koniler çıkardım ve konilerin altlarını kestim. Böylece içi boş, kapaklı kaplarım oluştu. Ortasına fındık ezmesi doldurdum ve kapağı kapattım. Üzerine de 200 gram kuvertür çikolata ve 100 gram kremadan elde ettiğim ganajı sıvadım. Baktım üzeri biraz süs istiyor, bir muzu incecik dilimledim ve her kekin üzerine bir dilim muz yerleştirdim.

Çok ama çok sevdik.

Burcu Temiz Tozluyurt

OK

No comments: