Fındık Krokanlı ve Çikolatalı Pasta
Fındıklı tarifler için yaptığım pasta, keki, kreması ve krokan tarifi olarak tamamen benim kafamın içinde oluştu.malzemeler:
- 200 gr bitter çikolata (mümkünse kuvertur) benmaride eritilmiş
- 4 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı vanilya aroması ve vanilya esansı
- 1 paket amaretto aroması ( ya da ameretto şurubu eklenebilir veya bulamazsanız bu malzemeyi eklemeyebilirsiniz)
- 1 su bardağı un
- 1 paket hamur kabartma tozu
- 1 su bardağı yoğurt
- 1/2 su bardağı sıvı yağ ( ben riviera zeytinyağı kullanıyorum )
- 2 tatlı kaşığı toz kakao
Kreması için:
- 200 gr sıvı krema
- 200 gr kuvertur çikolata veya bitter
Krokan için:
- 1 su bardağı ayıklanmış fındık içi
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çorba kaşığı tereyağı
Öncelikle kekimizi pişiriyoruz. Ben bütün bir kekin üzerine krema sürerek, krokanla süsledim. Siz bu keki pastaya çevirmek isterseniz, krema miktarını iki katına çıkararak yarısını ara kat olarak kullanabilirsiniz.
Yirmi santimlik bir kelepçeli kalıbı yağlayalım. Alt tabanına pişirme kağıdı yerleştirip, yanlarına peçeteyi yağla ıslatarak sürelim. Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Yumurta , şeker, vanilya ve ameretto aromasını birlikte çırpmaya başlayalım. Beş dakika çırptıktan sonra içerisine sırayla yağı ve yoğurdu ekleyelim ve 2-3 dakika daha çırpalım. Ayrı bir kapta unu, kabartma tozunu ve kakaoyu birlikte eleyerek harmanlayıp yumurtalı karışımımıza ilave edelim. Bu arada benmaride eritilmiş çikolatamızı da ilave ederek, tüm karışımı homojen hale gelene kadar iyice çırpalım.
Hazırladığımız kalıba karışımımızı döküp önceden ısıtılmış fırınımızda yaklaşık bir saat pişirelim. Pişip pişmediğini içerisine kürdan sokarak anlayabiliriz. Kürdana kekin yapışmaması yeterlidir.
Kekimiz piştikten sonra tezgahta soğumasını bekleyelim.
Bizde bu arada krokanları hazırlayalım. Fındığı, şekeri ve yağı bir tencere alıp orta ateşte devamlı tahta kaşıkla çevirerek kavuralım. Şeker ve yağın iyice eriyerek hafif kahverengi bir renk alana kadar pişmesi gerekmektedir. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine hazırladığımız karışımı dökelim ve üzerini kaşıkla düzleştirip soğumaya bırakalım.
Krema için , sıvı kremayı orta bir cezvede kaynatalım. Çikolatamızı küçük küçük keselim. Ve kaynamış kremanın içerisine çikolatayı ekleyip tahta kaşıkla iyice karıştırarak malzemenin birbirine karışmasını sağlayalım. On dakika buzdolabında tutalım.
Bu arada kekimizi kalbından çıkartalım. Donan krokanı küçük küçük parçalar halinde kırıyoruz.
Kremamızı dolaptan çıkarınca, büyük pastacı spatulası ile kekimizi gelişi güzel sıvıyoruz. Özellikle gelişigüzel sıvamak pastaya ayrı bir hava verecektir. Kremamız bittikten sonra pastanın üzerine krokanlarımızı serpiştiriyoruz.
Pastanızı buzdolabında bir saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Eğer yumuşak pastalardan hoşlanıyorsanız yemeden yarım saat önce buzdolabından çıkarmanızı öneririm.
OK
No comments:
Post a Comment