02 September, 2006

Fındıklı Noel Kurabiyesi

Noel öncesi döneme advent denir Almanca'da, sanırım İngilizce'de de aynı. Bu dönemin yemek açısından en önemli özelliği kurabiyelerdir. Her ailenin yaptığı belirli tarifler olduğu gibi, her yörenin de kendine özgü tarifleri vardır.

İki hafta önce Basel'da ziyaret ettigim arkadaşım, annennesinin tam 20 tane tarifi olduğunu ve geçen yıla kadar her yıl hepsini yaptığını söyledi. Anneanne, yaşlılar evine taşınınca tarifler çocukları ve torunlarına dağıtılmış. Bundan böyle onların yapması beklenmiş bu yirmi tarifi.

Kurabiyelerin yapilma tarihi de yine her aileye göre değişiyor. Bazı aileler kasımın son haftası işe koyulur, diğerleri ise aralık ortasında ancak birşeyler yapar. Yapmayanları da aileleri posta yoluyla besler!

Ben fındık etkinliğimiz için klasik Haselnussmakronen (fındıklı kurabiye) yaptım.

4 yumurta beyazı
200 gr şeker
bıçak ucuyla tarçın
150 gr toz fındık
200 gr iri rendelenmiş fındık
bir çimdik tuz
4 damla acıbadem aroması (ben vanilya aroması kullanıyorum)

Yumurta beyazını sert bir kar oluşana kadar çırpın. Şekeri, tarçını ve aromayı kar hafif sertleşmeye başlayinca, çırpma işlemine devam ederken ekleyin. Tuzu ve findıkları bir spatula yardımıyla yavaş ve dikkatlice kara yedirin. Yağlı kağıt üzerine aralıklarla kaşık kaşık yuvarlaklar dökün. 120°de 20-25 dakika pisirin. Önemli olan kurabiyelerin firinda kurumaması. Yağlı kağıttan kalkabilir olsun yeter. Dışarıda soğurken de beklenilenden daha fazla kuruyor.

Bir kaç hafta kapalı bir kutuda muhafaza edebilirsiniz.

Dilek Uekinci

OK

No comments: