14 September, 2006

Fındıklı Rüzgar Çemberi


Mutfak maceralarımın ilkleri arasında yanık hamurdan windbeutel (rüzgar torbası) vardı. Benim yanık hamur dediğim Brandteig'in türkçede "su hamuru" terimi ise, blog sahibi olduktan sonra çevremden öğrendiğim birçok mutfak detayı arasında. İlk rüzgar torbası yapımıma hazırlanırken, annemlerin tulumba yapımları beni biraz korkutmuş olacak ki, zahmetli ve telaşlı bir işe kalkıştığımı zannetmiştim. Keyifli bir telaşmış meğerse.

Malzemeler:

125 ml su
bir fiske tuz
70 gr elenmiş un veya hazır pandispanya unu
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı şeker
2 yumurta
1 yemek kaşığı ince çekilmiş fındık

Yapılışı:

- Su, tuz, şeker ve tereyağını birlikte kaynatın
- Unu ekleyin ve tahta kaşıkla hamur tencerenin dibinden çözülüp top haline gelene kadar kuvvetlice karıştırıp ocaktan alın
- Yumurtaları arka arkaya karıştırıcı ile çırparak ekleyin
- İnce çekilmiş fındığı ilave edin
- Hamur sıkma torbasının yıldız ucu ile 8-10 santimlik daire şeklinde sıkın (uç inceyse iki kat sıkın)
- 180° de 20 dakika kadar pişirin

Pişen çemberleri ortalarından kesin. İsteğinize göre hazırladığınız kremayı /dolguyu sıkın. Ben maskarponlu/ lorlu ballı bir dolgu kullanarak üzerine ahududu yerleştirdim. Afiyetle yedik. Ertesi güne kalan rüzgar çemberleri ise yumuşuyor. Aynı gün tüketimi önemli.

Rüzgar çemberlerimin imalatıyla uğraşırken, bir tatlı daha keşfettim, Paris Brest. Bu tatlı, Paris - Brest arasında var olan bisiklet yolunda yaşayan bir pastacının, bu yolu kullanan bisiklet sürücüleri şerefine, bisiklet tekerleği şeklinde yaptığı bir tatlının adıymış. Benimkinden daha büyük, kocaman bir çember; diğer bir özelliği de pişmeden önce üzerine atılan badem parçacıkları (file badem).



Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

Dilek Ucak-Ekinci

OK

1 comment:

Dilek'ce said...

Sevgili Oya, az daha iyi anlasilmasi icin düzeltme yaptim:
Mutfak maceralarımın ilkleri arasında yanık hamurdan windbeutel (rüzgar torbasi) vardı. Benim yanik hamur dedigim Brandteig'in türkçede "su hamuru" terimi ise, blog sahibi olduktan sonra çevremden öğrendiğim birçok mutfak detayı arasında. İlk rüzgar torbasi yapımıma hazırlanırken, annemlerin tulumba yapımları beni biraz korkutmuş olacak ki, zahmetli ve telaşlı bir işe kalkıştığımı zannetmiştim. Keyifli bir telaşmış megerse.