12 September, 2006

Fındık Taratorlu Börülce Salatası


Fotoğrafta gördüğünüz fındıklı kitap çalışmalarımıza eklenmesi dileğiyle yaptığım fındık taratorlu börülce salatası. Dün pazardan fındık almayı unutup, kalan tüm fındığımı da bu tarif için kullandığımdan, bir süre için fındıklı tarif yok. Ama bunu denemenizi tavsiye ederim. Annem sordu, "Tahinli mi bu?" "Yok," dedim, "fındıklı. "Aaa findıklı mı?" dedi. "Evet," dedim, fındıklı."

Nasıl yapılıyor? Şöyle: Önce bir su bardağı kadar fındığı hafifçe kavuruyoruz. Onu iki dilim bayat ekmeğin ufalanmış içi, börülcenin haşlama suyundan yarım bardak, 1-1.5 çay kaşığı deniz tuzu, 2 diş sarımsak, az pul biber ve çeyrek bardağa yakın (bu tamamen tercihe bağlı, zaten fındık yağlı dolayısıyla yağını azaltıp suyunu artırabilirsiniz) sızma zeytinyağı ile karıştırıp robotta veya el blenderiyle püre haline getiriyoruz. Yarım kilo börülce ayıklanıp kaynar suya atılıyor, haşlanıyor. O haşlanırken içine börülce kalınlığında doğranmış bir adet kırmızı biber ekleniyor. Renk versin diye koyulmustur kırmızı biber. Haşlanan biber ve börülce süzülür, rengi parlasın diye hızla sudan geçirilir ve çukur bir kaba sosuyla birlikte alınıp iyice karıştırılır. Sonra da üzeri süslenip servis edilir.

(Not: Bu sos o kadar lezzetli ki birazını ayırıp farklı bir şekilde değerlendirebilirsiniz.)

Tijen İnaltong

OK

No comments: