13 September, 2006

Fındıklı Ekmek

Fındık aslında es geçtiğim bir tohum...

Bunun nedeni fındık ile antep fıstığının “çikolata giyinmiş” hallerini kıyaslamam olsa gerek. Belki de bu yüzden geçen gün aktarda "ekmeğe ne koysam iyi gider?" diye sorduğumda verilen cevabın, sanki dünyanın en bilinen şeyiymiş de ben bilmiyormuşum gibi ayıplanma tonunda "Fındıııııık" olması ilginç geldi bana tabii.

Çok değil yarım kap gelecek kadar fındığı naylon torbada kalın dipli bir kavanoz yardımı ile kırdım (ya da siz marketlerden kırılmış fındık satın alabilirsiniz) ve o akşam gelen misafirimin lafı ile durumu özetleyeyim. "Sen bunu misafirine ekmek diye değil kek diye çıkar," kıvamında bir ekmek yaptım...

Benden ince bir itiraz yükseldi tabii, "Sadece iki kaşık şekerle mi ve de yağsız, yumurtasız?"

Belki de, işte bu özelliklerinden dolayı denenmeye değer bir ekmek fındıklı ekmek.

Hatta öyle ki, raflar arasından antep fıstığını görmezden gelerek, yeniden 250 gram fındık tarttırdım bir kaç gün sonra. Daha fazlasını almanızı size de tavsiye etmiyorum. Ekmeğiniz için gereken miktarı kullandıktan sonra kalan fındıkları afiyetle yiyorsunuz da ondan.

Ekmeğim yağsız olabilir ama fındıktan kızartmalık yağ çıkarılır, biliyorsunuz değil mi!

Hemen malzemelere geçelim.

3-1/2 çay fincanı un
1 çay fincanı süt + aynı bardağın 1/5'i kadar daha süt (aşağı yukarı bir parmak daha)
3 yemek kaşığı Elma haşlaması*
3 yemek kaşığı süt tozu
2 yemek kaşığı şeker
1-1/2 çay kaşığı tuz
1-1/2 çay kaşığı tarçın
2-1/2 çay kaşığı instant maya /ya da 1- ½ çay kaşığı kadar aktif kuru maya**
1/2 kap kırık fındık***
Makinenizin diğer ayarları ise şöyle olmalı:

*Elma haşlaması yağ yerine geçer. Dilerseniz aynı oranda sıvı yağ kullanabilirsiniz. Elma haşlaması yapımı ise şöyle: 1 elmayı tencereye rendeleyin, üzerine 2–3 yemek kaşığı su koyun. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 5 dakika kadar haşlayın. Kullanmadan önce soğutun.
**2 çeşit toz / kuru maya vardır. Biri “İnstant” öbürü “Aktif Kuru Maya”. İnstant mayayı bu adla marketlerde bulabilirsiniz. İsteyen 2. seçeneği kullanabilir ancak daha az maya kullanması gerekir. Yani bu ekmekte aktif kuru maya 1,2 çay kaşığından biraz fazla kullanılırsa yeterli olacaktır.
***Ekmeğinizi ister ekmek makinesine yaptırın, isterse elinizde şekillendirip fırına verin. Eğer makine ile yapıyorsanız fındık kırıklarını ilk yarım saatten sonra makineniz uyarı sinyali verdiğinde ekleyeceksiniz.

Ekmek Makinesinde :
Makinenizi şu şekilde programlayın: Temel ekmek (yani 1 numaralı program), 2 somun büyüklüğünde, medium/ orta kabuk rengi...
Makine hamuru yoğururken kenarlarda kalan unlara isterseniz tahta bir spatula yardımı ile müdahale edebilirsiniz. Ayrıca gerekirse kaşık kaşık sıvı da ekleyebilirsiniz. Ancak dikkatli olun hamuru çok cıvık hale getirmeyin.
Yukarıda da belirtildiği gibi fındıkları bip sesinden sonra ekleyin.


Elle yoğurarak ve fırına vererek:
Öncelikle hangi maya türü ile ekmeğinizi hazırlayacağınıza karar vermeniz gerek. Evde instant maya varsa tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun. Hamuru 1 saat kadar evin ılık bir köşesinde üzeri mutfak bezi türü hafif bir örtü ile örtülü bir şekilde bekletin, kabarsın.
Kabartma işini isterseniz son derece hafif ısıda bir fırında da yapabilirsiniz. Ancak kabarma işlemine yardımcı olmak adına fırın kapağına tahta bir kaşık sıkıştırıp aralık bırakmanız önerilir. Bunun nedeni hamurun kabarmak için oksijene ihtiyaç duymasıdır.
1 saat bu şekilde bekledikten sonra hamuru alıp ekmek şekli verin. Ardından hafifçe yağladığınız bir yağlı kağıdın serili olduğu fırın tepsisine yerleştirip tekrar bu şekilde bir süre daha dinlenmesine izin verin (bir süre daha kabartın).
Önceden 170-180 derece civarında ısıtılmış fırına verin. Makinenizin gücüne göre yarım saat kadar bir süre ekmeğinizin pişmesini bekleyin. Ya da kabuk rengine göre süreye siz karar verin.

Eğer ki instant maya değil de aktif kuru maya kullanacaksanız 1-1/2 çay kaşığından az fazla kuru mayayı yarım su bardağı kadar ılık suya koyup karıştırın, ancak bu işlemi yüksek boylu bir bardakta yapın. 15 dakika kadar bekleyin, maya hafiften kabaracak ve köpürecek. Bu şekilde una karıştırın. Normal ölçülerden daha fazla sıvı kullandığınız için hamuru yoğururken bir miktar daha un eklemeniz gerekebilir.

Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

Binnur/Nehir O.

OK

No comments: