Güz peykeki (peynirli kek)
Taban icin zencefilli kurabiye kullandım ve aynı baharatı, içinde elma ve armutları pişirdiğim şuruba da ekledim. Eğer bulunduğunuz yerde zencefilli kurabiye bulunmuyorsa tabanı herhangi bir kurabiyenin kırıklarıyla hazırlayıp içine zevkinize göre tarçın, zencefil vs. ekleyebilirsiniz. Meyvalar pişirdiğim şurup oldukça baharatlıydı. Biz bu şekilde sevdik ama fazla baharattan hoşlanmıyorsanız arzuya göre çeşitlerini/miktarlarını ayarlayabilirsiniz.Buralarda havalar soğuk ve yağışlı gidiyor son bir haftadır. Yazın son günlerinde, gökyüzünün mavisine hasret kalıp, ister istemez sonbaharı düşünmeye başladık. Böyle olunca da fındıklı tariflerimizin arasına katmak icin yapmayı düşündüğüm ahududulu peykek projesi yerini bol baharatlı, armutlu ve elmalı güz peykeki projesine terketti.
Tarife geçmeden tatlıyla ilgili bir kaç notum olacak, mesela bizim evde peyniri cok fazla olan peykekler çok sevilmiyor. Siz tercihinize göre peynirli harç malzemesini iki katına çıkarabilirsiniz. Evde olanı değerlendirmek için malzeme olarak hem elma hem de armut kullandım ama sadece biriyle de yapilabilir bu tatlı. Tabanı için:
Peynirli Harç İçin:
Süslemesi İçin:Fırınınızı 175 C ye ısıtın. 23 santimlik kelepçeli kalıbınızın içine kurabiye kırıklari ve iri çekilmis fındığınızı alın. Eriyip soğumuş tereyağını üzerine ekleyin. Kaşıkla karıştırıp ezerek tereyağının taban malzemesinin her yanına eşit olarak dağılmasını sağlayın. Taban malzemesini kalıbın sadece dibine düzgünce yayıp bastırın.
Yumuşak peynir, vanilya ve şekeri mikserin orta hızında çırpın. İki yumurtayı, her seferinde karışım bütünleşecek şekilde biraz çırparak teker teker ekleyin. Kremayı katın ve spatula ile harcınızı kenarlardan ve alttan alıp altüst ederek biraz daha çırpın. 1/4 bardak fındık krokan ve pişmiş ayva dilimlerini katıp şöyle bir karıştırın. Hazırlanmış tabanınızın üzerine dökün. Yaklaşık 45 dakika ya da peykekin kenarlari sertlesinceye kadar pişirin. Fırından alırken peykekinizin ortası kabuk tutmakla beraber hala yumuşak olmalı. Peykekiniz oda sıcaklığına geldiğinde kenarlardan sivri bir bıçak geçirerek kalıptan ayırın ve kalıbın kenarlarını çıkartın. Çekilmis fındık krokanla kenarları süsleyin. En az birkaç saat, daha da iyisi ertesi güne kadar buzdolabında dinlendirin.Kalıbınızın tabanından da kurtulmak isterseniz, bu işi peykekiniz buzdolabinda bir gece dinlendikten ve taban sertleştikten sonra yapın. Yine sivri bir bıçak, ya da keskin kenarlı spatula ile kurabiye tabanını kalıbın altından çepeçevre ayırıp, peykeki dikkatlice servis tabağına kaydırın. İnce dilimlenmiş elmaları peykekinizin üzerine çepeçevre dizin. Arzu ederseniz elma ve armutların içinde piştiği koyulaşmış baharatlı şurubu (gerekiyorsa azıcık su ilavesiyle) ısıtıp bir firça ya da küçük kaşık yardımıyla meyve dilimlerini parlatabilirsiniz.
Fındık Krokan
Şekeri ağır tabanlı bir sahanda eritip karamelleştirin. Fındıkları katıp hızla karıştırarak karamelle kaplanmalarını sağlayın. Hafif yağlanmiş fırın tepsisine dökün. Soğuduktan sonra küçük parçalara kırarak yarısını peynirli harcın içinde, kalan yarısını mutfak robotunda biraz daha incelterek peykekin kenarlarını süslemek için kullanın.
Baharatla Pişmiş Meyvenin Hazırlanışı:Meyve dışındaki malzemeleri bir sahana alın. Orta ateşte şeker eriyinceye kadar kariştırın. Meyveleri katın. Üzerine bir kapak örtün. Ara sıra sıvı miktarını ve meyvelerin yumuşayıp yumuşamadığını kontrol ederek ve meyveleri şurup içinde çevirerek pişirin. Meyvelerin cok fazla yumuşamasına izin vermeyin, zira bu durumda düzgün ve ince dilimlemek zor oluyor. Meyveleri süzüp bir tabağa alın ve soğutun. Bu arada kalan şurubu iyice koyulaşıncaya kadar eksiltin. Servisten önce meyveler icin glazür olarak kullanmak uzere saklayin. Soğuyan armutları küçük küplere kesin ve peynirli harca katın. Elmalari ise incecik dilimleyerek peykekin üstünü süslemek için kullanın.
Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.
Zinnur Doğanata
OK
No comments:
Post a Comment