Quaney (Fasulye Ezmesi)
Laz mutfağının sevilen yemeklerinden biridir quaney. Yemeğin adını q ile yazdım çünkü kuaney desem tam sesi vermiyor. E, lazcanın kendine ait bir alfabesi ve yazılışı da yok ki. Sanki q bu sesi daha iyi vermiş gibi geldi. Çok iyi lazca bilmediğimden, lazcayı benden iyi konuşanlardan özür dileyerek yemeğin tarifine geçiyorum.
Malzemeler:
- 1 kg taze fasulye (biraz tanelisinden olursa iyi olur)
- 1 adet kuru soğan
- 3-4 domates
- tuz
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı çekilmiş fındık
- 4-5 diş sarımsak
- 1 çorba kaşığı kişniş (kinzi) tohumu (varsa taze yapraklarını kullanınız. Bende yoktu tohumları kullandım)
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi (yoksa limon suyu olabilir)
- kırmızı pul biber

Yapılışı:
Fasulye, soğan ve domatesi tuz ve zeytinyağı ile bildiğiniz zeytinyağlı fasulye gibi pişirin. Sarımsak ve kinziyi robotta çekin (iyice ezilmeleri için çekerken içine biraz pişmiş fasulyeden ilave edin).Ezdiğiniz sarımsak ve kinzileri fındık ve nar ekşisi ile birlikte fasulyenin içine ilave edin.
Şimdi size kirza tabir ettiğimiz ahşaptan bir cins tokmak gerek.Tabii ki evinizde muhtemelen böyle birşey yok. Benim de yok. O yüzden sebze doğradığınız ahşap tablayı ya da büyükçe bir spatulayı kullanıp tenceredeki fasulyeli karışımı iyicene ezin. Robotta da ezebilirsiniz ama o zaman çok hamur gibi oluyor.
Elde ettiğiniz yemek moralinizi bozmasın sakın, biraz da kırmızı pul biber ilave edin ve karıştırın. Tadını çok beğeneceksiniz. Fasulye tadına ilave fındık, sarımsak ve ekşimsi lezzet... Hımm..
Taze kinzi (kişniş) olmadığından nane ile süsledim. Yanına da salatalık çok yakışıyor.
Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.
Sühendan Papila
OK
No comments:
Post a Comment