Sütlü Nuriye
Keke, pastaya, kurabiyeye, sütlü tatlıya, hamurlu tatlıya... Neye girse yakışıyor fındık. Neye katılsa güzel tadını veriyor. Ama Finduk Zamanı için yapılan çağrıyla, bu kadar çok tarifin ortaya çıkacağını tahmin edemezdim. Fındığın daha önce deneyip gördüğümüz bazı tatlılar haricinde, tuzlulara da yakıştığını bilmezdim. Sen neymişsin meğer fındık?
Malzemeler:
Hamuru:
- 4 su bardağı un
- 2 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 tutam tuz
- 250 gr tereyağı
- 5 su bardağı şeker
- 2.5 su bardağı su
- 1.5 su bardağı süt
- Açmak için nişasta (nişasta kuru olmalı, nemli ise kurutun)
- İçi için dövülmüş fındık
Hazırlanması:

* Unu eleyip ortasını açın.
* Unun ortasına yumurtayı kırın, sütü, yağı, sirkeyi ve tuzu koyup karıştırarak unu yavaş yavaş bu sıvı karışıma yedirerek yoğurmaya başlayın.
* Kulak memesinden hafif sertçe olan hamuru bir kaba alıp üzerine ıslak bir bez örterek buzdolabında 15-20 dk dinlendirin
* Hamuru 3 parçaya ayırıp her bir parçayı 14 parçaya bölün. Parçaları yumak yapın. (14 yumaklı 3 grup olacak)
* Her 14 yumağı nişasta ile tabak büyüklüğünde açın ve aralarına bolca nişasta dökerek üst üste dizin. En üste koyduğunuz hamurun üzerine nişasta atmayın ve hamurları elinizle biraz bastırın (3 tane 14 katlı tabak büyüklüğünde açılmış hamur elde edeceksiniz.)
* 14 katlı hamuru nişasta kullanmadan açmaya başlayın. Tepsi büyüklüğünde bir hamur elde edene kadar açmaya devam edin.
* Yağlanmış tepsiye ilk hamuru yatırın ve fındığın yarısını dökün, ikinci ve üçüncü hamurları da aynı şekilde açarak üst üste aralarına kalan fındık içini dökerek yayın ve tatlıyı dilimleyin
* En üste tereyağını eritip dökün 170 derece fırında kızarana kadar pişirin
* Fırından çıkan tatlı soğuduğu sırada şerbetini hazırlayın.
* Şerbet için şekeri suya ekleyip ateşte eritilin, bir taşım kaynadıktan sonra sütü ilave ederek altını kapatın. Soğuyan tatlınıza sıcak şerbeti dökün.
Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.
Naile Dayan Bozdemir
OK
No comments:
Post a Comment