26 October, 2006

Finduk Reçeli

FİNDUK REÇELİ

"Fındıkla yapılmayan kalmadı, ya reçeli olmaz mı," deyip işe giriştiğimde hayal kırıklığına uğradım. Meğer Batı Karadeniz bölgesinde afiyetle tüketilen bir kahvaltılıkmış. Olsun, benim tarifim farklı ve özgün!

Malzemeler şöyle:

Bir avuç fındık
İki su bardağı tozşeker
İki su bardağı su
Bir adet kuru incir
Bir çorba kaşığı kuru üzüm
Bir çay kaşığı limon tuzu
Bir çay kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı toz zencefil
Beş altı adet karanfil
Bir çubuk tarçın

Fındığı önce tavada ya da fırında iyice kavurun, sonra havanda döverek un haline getirmeden parçalayın. Limon tuzu, tereyağı ve zencefil dışındaki bütün malzemeyi tencereye koyup 15 dakika pişirin. Büyük kabarcıklar oluşmaya başladığında tahta kaşıkla alabilirsiniz. Zencefili, tereyağını ve suda erittiğiniz limon tuzunu ekledikten sonra, bir süre daha kısık ateşte istediğiniz kıvamı alana kadar tutun.

Ocaktan indirip soğumaya bırakın, sonra da kavanoza boşaltın.


OK
Metin-thePoor

No comments: